Kaptam tesztelésre egy ONE CHUCK tokmánnyal szerelt Bosch GBH 187-LI fúrókalapácsot. A tokmány újdonsága abban rejlik, hogy befogható vele az SDS Plus illetve a hagyományos fúrószárak is. Hagyományos fúrószáraknak 6-10mm-es átmérőjük lehet.

A Bosch GBH 187-LI fúrógép a Bosch GBH 18V-26 módosított változata, direkt nem használtam a továbbfejlesztet szót mivel az új fúrógép „gyengébb lett” már ami az ütéserőt, a fúrószárak maximális átmérőjét, illetve a Heavy Duty besorolást illeti. A funkciók jobbak lettek, az irányváltó kapcsoló végre normálisan kezelhető, valamint a gép megkapta a Bosch új felhasználói interfészét beépített Bluetooth modullal. A kijelző LED fények mutatják az akkumulátor töltöttségi szintjét, üzemi hőmérsékletet (zöld, sárga, piros színű vonal), hibákat, valamit üzemmódokat is lehet váltani. A Bluetooth modul CR2450-es elemmel működik amit sajnos csak szervizben lehet cserélni, mivel teljesen szét kell hozzá szedni a gépet. 🙁 A következő ami nekem furcsa az a fordulatszám vezérlés, a kart meghúzva elindul egy közepes fordulaton, majd ezt követően áll be a kívánt fordulatra, lehet hogy az állandó fordulat tartó funkció miatt történik ez, de minden esetre szokatlan.

A fúrógépek összehasonlításakor felemás érzése lesz az embernek, a GBH 18V-26 hangja finomabb szerkezetre utal, a GBH 187-LI inkább döcögősebbnek, hangosabbak, zörgősebnek tűnik. A fúrógép külseje, kezelőszervei, szolgáltatásai jobbnak tűnnek, jobban lehet figyelni a túlmelegedésre, akkumulátorra és ezáltal meghosszabbítható az élettartama. Az új tokmány nekem bejön, munka során szerintem jól használható. A tokmányra a kiegészítő fogantyú leszerelésekor figyelni kell mert nagyobb az átmérője, ezért érdemes a fogantyút szétszedni leszereléskor. Szerintem a gép fent leírtak ellenére egészen jól használható sokoldalú készülék, ajánlom mindekinek.

A gép megvásárolható a Promise Kft., 4026 Debrecen, Mester u. 2. alatti üzletében.

Itt található a gép robbantott ábrája, ha valakit érdekel. 🙂

A normál tokmányos változat szétszedését itt lehet megtekinteni (A tokmányok rögzítése különbözik, míg a hagyományost zégergyűrű tartja, addig a ONE CHUCK tokmányt négy golyó, hasonlóan a cserélhető tokmányhoz , csak itt a tokmányba van a kioldó mechanika.)

Érdekeség, hogy Németországban ez a gép Bosch GBH 18V-24 C néven kerül forgalomba, szerintem a régi típusjelölés jobb volt.

Bosch GBH 187-LI teszt