Most, hogy kipróbáltam mindenféle operációs rendszert ideje volt vissza térnem a Fedora 23-ra. Arra gondoltam hogy leírom, hogy én hogy szoktam telepíteni a számítógépemet, hátha valakinek segítek vele. 🙂
Letöltöm a   Fedora 23 Workstation Netistall telepítőjét amit pendrive-ra írok a következő paranccsal:

ISO>USB Linux esetén:

dd if=<fájl> of=<cél meghajtó>; sync
dd if=Fedora-Workstation-netinst-x86_64-23.iso of=/dev/sdb; sync
 • <fájl> a kiírandó kép neve, pl. Fedora-Workstation-netinst-x86_64-23.iso
 • <cél meghajtó> az USB eszközhöz tartozó device azonosító, pl. /dev/sdb. Figyelj oda, hogy a helyes meghajtó nevet add meg, mert egy rossz név megadása az egész merevlemez tartalmának felülírását okozhatja.
 • A sync biztosítja, hogy a parancs befejezése előtt minden adat biztosan kiírásra kerüljön.

usb

A BIOS-ban beállítható az UEFI és a Secure Boot opció is, mivel a telepítő működik úgy is.
Újraindítom a gépet, és pendrive-ról telepítem a  KDE Plasma Munkafelületeket, valamint a KDE alkalmazásokat.

A számítógép újraindítása után a Programindító > Alkalmazások > Rendszer mappában található Terminált elindítom majd kiadom a su parancsot és a jelszót ami átváltja a $ felhasználót # root felhasználóra és bemásolom az alábbi parancsokat:

konsole

RPM Fusion tároló

rpm --import "http://rpmfusion.org/keys?action=AttachFile&do=get&target=RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-23" "http://rpmfusion.org/keys?action=AttachFile&do=get&target=RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-23"
dnf install http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-23.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-23.noarch.rpm

Telepítendő programok

dnf install cups-pdf kdiff3 kdeutils kdeutils-common kdeutils-minimal kgamma kshutdown gsmartcontrol kde-gtk-config breeze-gtk krename poedit inkscape inkscape-docs gimp gimp-help darktable libsqlite3x exiv2 fop gpick icedtea-web okular kamoso gnome-color-manager firefox k3b kde-l10n-hu curl cabextract xorg-x11-font-utils fontconfig screenfetch vlc mozilla-vlc

MS Core Fonts

rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpm

LibreOffice 5.1 telepítése

 • A LibreOffice letöltése a >http://hu.libreoffice.org/letoeltes/ oldalról, majd kicsomagolni a, Krusader program segítségével (nekem ez a módszer egyszerűbbek tűnt).
  A fájlkezelővel (Dolphin) a LibreOffice_5.1.1.3_Linux_x86-64_rpm könyvtárra állni és a jobb egérgombbal a Műveletek>Parancsértelmező megnyitása itt választani.
 • A terminálban su parancsot kiadni majd a root jelszó megadása után a
  dnf install RPMS/*.rpm

  parancsot kiadni.

 • A műveletet megismételni a LibreOffice_5.1.1.3_Linux_x86-64_rpm_langpack_hu, valamint LibreOffice_5.1.1.3_Linux_x86-64_rpm_helppack_hu könyvtárakkal is.
 • A program a libreoffice5.1 paranccsal indítható a főmenü, de egyébként megjelenik egy kis idő múlva az Irodai alkalmazások között is.

Ezek után némi beállítás (nyomtató hozzáadása, alkalmazás indító testreszabása stb.) és kész is a működő rendszer. 🙂

Fedora 23 telepítése kicsit bővebben