Vissza a Debrecen oldalra Debrecen városának bemutatása képek segítségével.

Kossuth tér – Piac utca – Petőfi tér

Piac utca 
Neve az idők folyamán sokat változott: Debrecen virágkorában volt Piacz utca, majd Ferenc József út, később Vörös-hadsereg útja, ma újra Piac utca.
Báthori István lengyel király 1582-ben megengedte, hogy Debrecenben a heti és országos vásárokat a város főutcáján, a Nagytemplomtól a Szent Anna utcáig tartsák. Mindent meg lehetett vásárolni! A piac hangoskodását és szemetét egyre nehezebben viselte a lakosság. A XIX. század végén az újságokban egyre többen követelték a középkori állapotok megszüntetését, a piac kitiltását a főutcáról. Az országban elsőként, 1884-ben indult gőzvasutas városi személyszállítás. A XX. század elején megjelentek az ízléses üzletek, bankok, szállodák és emeletes bérházak is. 1911-ben megindult a villamosközlekedés. Később hat villamosjárata is volt a városnak, mára egy vonal maradt meg, jelenleg folyamatban van az újabb vonal építése. Napjainkra a piaci sátrakat felváltották a kávéházi teraszok, szökőkutak, padok. Korunkban a város szívében megrendezett szórakoztató programok – Cívis korzó,
katonazenekarai fesztivál, virágkarnevál – emlékeztetnek a régi idők színes forgatagára.

Petőfi tér 
Az első közkert 1862-ben keletkezett, melynek eredeti neve Népkert volt. A fás és bokros terület közepén, a tágas köröndön népünnepélyeket tartottak. Általában a vidékre utazók tartózkodtak ezen a városrészen és az állomás környékén előforduló csavargók. 1927-ben mar mint Petőfi kertet rendezték át. A házakat és a háború alatt létesített óvóhelyeket az 1944-es bombázás lerombolta, ekkor pusztult el a Hunyadi és Deák Ferenc utca is. Ma ezen a helyen nagy szabad területű virágos park terül el.